sunnuntai 22. helmikuuta 2009

Hiljaiselon jälkeen


Olen häpeilemättömästi ja häikäilemättömästi laiminlyönyt tätä blogia. Kirjoittamattomuus ei suinkaan johdu siitä, ettenkö olisi lukenut kirjoja. Päinvastoin. Kirjoja on kyllä kulunut käsissäni tasaisen varmaan tahtiin niin kuin aina ennenkin. Kuitenkin se, että istahtaisi alas tuolille ja alkaisi kirjoittaa lukukokemuksistaan, on ollut minulle tavattoman hankalaa. Myönnettävä se on, osaan toisinaan olla niin pohjattoman saamaton. Otan tästä lähtien pyhäksi tavoitteekseni päivittää tätä blogia aina sunnuntaisin. Sunnuntai kun on sellainen vetelehtimispäivä, milloin voi hyvällä omallatunnolla surffailla netin valtavirrassa ja jopa eksyä tänne päivittämään blogia.

Viime aikoina olen lueskellut mainiota Warrior Queens-opusta. Lady Antonia Fraserin kirjoittama teos valottaa nimensä mukaisesti soturikuningattarien elämää ja tekoja. Fraser on Oxfordin kasvatti ja valinnut kirjaan kiinnostavan valikoiman tunnettuja historiallisia mahtinaisia. Mukaan ovat päässeet mm. Norfolkin ikeenien kuningatar Boudica, Palmyran kuningatar Zenobia, Georgian kuningatar Tamara, Indira Gandhi ja jopa Margaret Thatcher. Kirjassa on toki vahva elämänkerrallinen ote, mutta pääpaino on kuitenkin vallankäytön tarkastelussa. Fraser tarkastelee kirjassaan naisten valtaanpääsyä, tapaa käyttää valtaa, vallasta luopumista ja ylipäätään vallan käsitettä; mitä se merkitsi näille naisille ja miten he itse määrittelivät sen. Myös vallankäyttö suhteessa miehiin nousee luonnollisesti keskeiseksi elementiksi.

Erityisen kiinnostavaa luettavaa oli kuningatar Zenobiaa käsitellyt luku. Olen parhaillaan kulttuurihistorian kirjoittaminen-kurssilla ja tehtävänäni on kirjoittaa popularisoiva artikkeli. Artikkelin aiheeksi valitsin kuningatar Zenobian. Kiinnostuin Zenobiasta jo viime keväänä, jolloin olin Syyriassa opintomatkalla ja vierailimme Palmyrassa. Siellä raunioilla tepastellessani en voinut olla viehtymättä tuon muinaisen mahtinaisen kohtalosta. Harkitsin käsitteleväni Zenobiaa opintomatkani esseessä, mutta päädyin sitten lopulta kuitenkin kirjoittamaan tylsästi Ptolemaiosten vallan ilmenemisestä Damaskoksessa hellenistisellä kaudella. Siksipä onkin nyt mukavaa syventyä Zenobia-aiheen pariin, vaikkakin nyt vain tuollaisen pintaraapaisunomaisen harjoitustyön muodossa.

Ei kommentteja: