lauantai 23. elokuuta 2008

Vedenneitojen lähteillä


Sain juuri luettua loppuun taide-ja kulttuurihistorioitsija Suvi Niinisalon kirjoittaman teoksen Vedenneitojen lähteillä. Aiemmin Niinisalo on julkaissut Keijukaisten lähteillä-nimisen kirjan, ja Vedenneitojen lähteillä onkin oikeastaan kyseisen kirjan sisarteos.

Tämä opus tarttui mukaani alehintaan Sammakon kirjakaupasta, jota voin muuten suositella lämpimästi. Henkilökunta on ystävällistä, osaavaa ja heillä on aina aikaa rupatella asiakkaiden kanssa. Lisäksi kaupassa on mukavan kotoisa tunnelma. Lähinnä olen vieraillut Sammakon Kauppiaskadulla sijaitsevassa myymälässä, mutta tietääkseni heillä on myös toinen myymälä, joka sijaitsee Humalistonkadulla.

Vedenneitojen lähteillä on kiehtova teos, joka käsittelee vedenneitojen kulttuurihistoriaa kansanuskomuksista ja myyteistä aina taiteeseen asti. Niinisalo käsittelee aihettaan inspiroivasti ja hauskasti, ja hän osaa kirjoittaa sopivan popularisoivasti olematta kuitenkaan liian alleviivaava. Tekstiä täydentävät upeat taidekuvat, jotka kulkevat lähes käsi kädessä tekstin kanssa.

Vedenneidot ovat aina kiehtoneet minua suunnattomasti, ja etenkin antiikin vedenneitomyytit kuuluvat kestosuosikkeihini. Toisaalta tätä kirjaa lukiessa mielenkiintoni heräsi myös suomalaisia vedenneitotarinoita kohtaan. Vesi ja vedenneidot ovat aina näytelleet suurta osaa kansantarinoissamme, olemmehan järvikansaa.

Ei kommentteja: